top of page
AutorenbildRobert Lönarz

Bayer AG, Division Crop Science informierte sich in Geisenheim

Gemeinsam mit Wissenschaft, Forschung und innovativen Unternehmen für die Zukunft der Praxis!

Prof. Kai Voss-Fels, Leiter des Instituts für Pflanzenzüchtung begrüßt die Gruppe im Geisenheimr Unikeller


Kai Voss-Fels is Professor of Grapevine Breeding at Geisenheim University where he leads a team of researchers, students and technical staff working on genetics, genomics and breeding of grapevine. After completing his PhD in plant breeding and quantitative genetics at Justus Liebig University Giessen in 2016, he was a senior research fellow and group leader at the University of Queensland, Australia from 2017-2021. In 2021, he moved to Geisenheim University to develop a new research program focussed on genomics-assisted rootstock improvement and clonal selection in grapevine.


Prof. Voss-Fels' research aims at developing and implementing new genomics-assisted breeding approaches to improve yield, quality and resistances in major crops. This involves combining quantitative genetics, genomics and computational methods for prediction to help accelerate genetic gain. Prof. Voss-Fels has worked across a range of crops incl. wheat, barley, sugarcane, rapeseed, chickpea and now grapevine. He works closely with leading national and international partners across the public and private sectors. Prof. Voss-Fels has won several prestigious awards and has published the outcomes of his research in almost 50 peer-reviewed articles in some of the highest impact journals in his field.


Programm

5. September 2024, 15:00 Uhr (Treffpunkt Hochschulverwaltung, Von-Lade-Str.1, 65366 Geisenheim )

15:00 Uhr (Unikeller) - Empfang an der Hochschule mit einem Glas Premium Alumni-Sekt


15:15 Uhr (Hörsaal 3) - Kurzer Vortrag „Die Zukunft des Weinbaus“ Prof. Dr. Hans Reiner Schultz, Präsident der Hochschule Geisenheim, ergänzt durch ökonomische Gesichtspunkte von Prof. Dr. Simone Loose, Leitung Institut für Wein- und Getränkewirtschaft


Ca. 16:00 Uhr - Kleiner Rundgang mit Stationen Prof. Dr. Manfred Stoll , Leitung Institut für angewandten und ökologischen Weinbau und Prof. Dr. Claudia Kammann Professur für Klimafolgenforschung an Sonderkulturen


Besichtigung der Neubauten

Zentrales Laborgebäude

FACE - Anlage - https://www.hs-geisenheim.de/forschung/forschungsprofil-und-projekte/face

VitiVoltaic - https://www.hs-geisenheim.de/agri-photovoltaik/


Ab ca. 17:30 Uhr (Unikeller) - lockerer Network Ausklang im Geisenheimer Unikeller mit Rheingau Tapas von Küchenchef Sébastien Loison und Weinen der Hochschule Geisenheim, moderiert von Robert Lönarz, Leiter Strategische Hochschulbeziehungen






Comments


bottom of page